Αντώνης Πασβάντης, νικητής βραβείου φωτορεπορτάζ Athens Photo World 2023

Βραβείο φωτορεπορτάζ

Athens Photo World 2023

Ο Αντώνης Πασβάντης έχει σαν βάση του την Καβάλα. Κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών του σπουδών επικεντρώθηκε στη ζωή των μεταναστών από τη Δυτική Αφρική που ασχολούνταν με την πώληση απομιμήσεων ακριβών προϊόντων στην Αθήνα. Μέρος αυτής της δουλειάς του παρουσιάστηκε στους Νέους Έλληνες φωτογράφους του Athens Photo Festival του 2006. Ασχολήθηκε επίσης πολύ με το ζήτημα της μετανάστευσης και η προσφυγική κρίση του 2015-16. Το φωτογραφικό του θέμα από την Ειδομένη παρουσιάστηκε σε σειρά εκθέσεων στο Μουσείο Φωτογραφία Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Odessa/Batumi Photo Days. Από το 2017 η δουλειά του είναι συστηματικά επικεντρωμένη στο προσωπικό του project Sombre Caste στα ελληνοτουρκικά σύνορα και με μέρος του οποίου ήταν ξανά φιναλίστ του διαγωνισμού για το βραβείο Athens Photo World το 2020, κερδίζοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε μια αποστολή του ελληνικού τμήματος των γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η τελευταία κοινότητα

Το 1910 περί το 90% του Μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης, προσδιορίζονταν ως Αλεβίτες ή Μπεκτασήδες. Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσδιόρισε αυτούς τους ανθρώπους σαν Μουσουλμανική μειονότητα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένα τμήμα αυτής της μειονότητας, που διέμενε στην ορεινή Ροδόπη κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, βρέθηκε απομονωμένη από εσωτερικούς φραγμούς. Προκειμένου να έχουν επαφή και επικοινωνία μαζί τους, απαιτούνταν ειδική άδεια. Με το πέρασμα των χρόνων το Σουνιτικό Ισλάμ απέκτησε επιρροή σε άλλες σέκτες.
Η Τελευταία Κοινότητα, εξερευνά τις ζωές και το αβέβαιο μέλλον των εναπομεινάντων 4.000 Ελλήνων Αλεβιτών / Μπεκτασήδων στην περιοχή του Έβρου, διερευνώντας τις κοινωνικές τους ανησυχίες μέσα από την οπτική εξέταση και συνεντεύξεις στο πεδίο